Om Sillbiten

Om Sillbiten

Sillbiten ligger på Mått Johanssons väg, i samma byggnad som Bilia.
Sedan 20 år tillbaka ägs och drivs restaurangen av Lars Häggberg.

Lars har haft en lång och krokig väg fram till Sillbiten. Han började som grovdiskare, blev kypare, bytte bransch till bilförsäljare, gick tillbaka till restauranglivet och blev servitör för att återigen byta bransch och jobba på Ljud & Bildbörsen. Därefter hamnade Lars på Mälarchark (som för övrigt har Eskilstunas bästa korv, enlig Lars) och det var genom det jobbet han kom i kontakt med Sillbiten. Lars blev erbjuden att ta över Sillbiten och på den vägen är det.

Alla är välkomna
-Många tror säker att Sillbiten är en personalmatsal för anställda på Bilia, men så är inte alls fallet. Sillbiten är till för alla, säger Lars. Vi har folk som åker ända ifrån Kjula, Torshälla och Hällberga för att äta hos oss, berättar han och fortsätter: Varje torsdag kommer det en man från Eklången och äter ärtsoppa och pannkaka - något han har gjort de åtta senaste åren! Just ärtsoppa och pannkaka är något man serverar varje torsdag - en svensk tradition.

Man ska bli mätt
Sillbiten serverar rejäl hemlagad husmanskost och satsar på bra råvaror från lokala leverantörer. Köttet är svenskt, från Rydells i Kjula. Fisken kommer ifrån Magnus fisk på Ekängen. Vill man inte ha dagens lunch finns det annat att välja på. Ett populärt alternativ är tacopajen, som precis som deras andra pajer, är hemlagad. Lars lunchfilosofi är att man alltid ska bli mätt. Därför får man hämta mer mat om man vill och man får även fylla på mer dryck i glaset. I lunchen ingår alltid nybakat bröd, en fräsch salladsbuffé, kaffe & kaka och ibland även dessert - allt för att ingen ska behöva gå hungrig därifrån. Hans egna favoriträtt är Mälarcharks hackkorv (eller pölsa som det även kan kallas). Det bästa matminnet kommer från ett besökpå restaurang 2 Kanter somligger på Avenyn i Göteborg. -Jag åt en fiskrätt. Smaken satt kvar uppe i gommen i flera månader. Jag kunda vakna mitt i nätterna och känna smaken, berättar Lars och ser helt salig ut.

Catering & konferens
Sillbiten har inte bara lunchservering utan ordnar även konferenser och sysslar med catering. -När det gäller catering så blir det alltmer populärt med bufféer, säger Lars, och vi har bland annat vår berömda italienska buffé, fylld med italienska läckerheter. Vi vill att folk inte ska vara rädda för att fråga, att komma med önskemål. Man kan själv kombinera sin helt egna buffé. Allting görs efter kundens önskemål - ingenting är omöjligt! Sillbiten erbjuder även läckra smörgåstårtor och på frågan om vad hemligheten bakom en bra smörgåstårta är svarar Lars: -Den ska se fräsch ut. Ögat äter först. Givetvis ska den innehålla bra råvaror, det är A & O. Sätt den dagen innan så att alla smaker hinner utvecklas och garnera den sedan precis innan kunden kommer så att den ser riktigt bra ut!

Sommaren börjar nå sitt slut och Lars har haft en bra sommar, både på restaurangen och på sin semester.
-Nu ser vi fram emot vintern och alla julbord som ska ut på catering till små & stora företag, avslutar Lars.

Datum: Fredag den 25 Augusti
Av: Thomas Mako
Publicerat på www.dinstad.nu